In deze tijden is niet alles wat het lijkt. Wij worden daarom gewaarschuwd voor “nepnijs”, oftewel nepnieuws. Nepnieuws zien we in allemaal soorten en maten. Maar vooral in korte berichtjes die mensen snel delen. Schokkend, ongelooflijk en vele andere superlatieven worden vaak genoemd. De laatste tijd viel het mij op hoe snel mensen in onze omgeving reageren op nieuws dat niet klopt. “Blokkeerfriezen veroordeeld”, veel reacties kwamen voorbij. Het kon niet gekker worden, dat terwijl er nog helemaal niets is besloten en niemand is veroordeeld.
Wij worden vanuit alle kanten bestookt met dergelijke informatie. Overal waar wij komen worden wij blootgesteld aan nieuwe prikkels, nieuwe berichten en “verdiepende” berichten op ons bekend nieuws. In die grote stroom van informatie komt veel van dat nepnieuws voorbij.
In Wâldpyk lit him net gek meitsje. Altijd heb ik dat gedacht. Dat wij ons niet gek lieten maken. Dat wij daar niet zo makkelijk in trappen. De waarheid is echter anders. Mensen laten zich al gauw meeslepen door nepnieuws of “onvolledig” nieuws. In dat laatste geval gaat het vaak om belangrijk nieuws die eenzijdig wordt verteld of juist heel onnuttig nieuws dat eenzijdig wordt uitvergroot. De lezers/ontvangers kijken niet naar het verhaal achter de afbeelding of het verhaal achter de geschreven tekst.
Zo hoorde ik laatst een verhaal van iemand wiens kind een eenvoudige tekening van een persoon op moest zoeken. Het kindje had een mooie tekening gevonden. Een tekening van een vrouw met klemmetjes in het haar. Die ook nog eens mooi in te kleuren was. Het eerste wat je dan doet is de afbeelding downloaden. Het kindje drukte op de foto en linkte door naar de originele website. De originele website was zéker niet een website voor kinderen. Het linkte namelijk door naar een site met pornografische beelden.
Zoals gezegd, niet alles is wat het lijkt. Vaak is de informatie achter een simpel bericht niet zo onschuldig als het lijkt. Wij moeten daarom letten op wat wij lezen en wat wij delen. Want als u niet oplet, dan ervaart hetzelfde als het kindje in het verhaal. Dus als u de volgende keer een bericht ziet waarin gevraagd wordt om een “amen”, omdat de wereld anders vergaat. Hou dan mijn motto in uw gedachten: Minsken, de wrâld fergjit net en lit jim net gek meitsje.